El pròxim 22 de març té lloc el Dia Mundial de l’Aigua, designat per les Nacions Unides. Es celebra anualment des de l’any 1993 amb el motiu de defensar la importància de l’accés bàsic a l’aigua dolça a escala mundial.
Aquesta cita emblemàtica vol generar consciència i sensibilitzar a la societat sobre quina és la situació actual de l’aigua potable i la seva gestió sostenible. Al mateix temps, busca cridar l’atenció dels mitjans de comunicació per donar veu a temes vitals, que avui en dia encara estan per resoldre, relacionats amb la supervivència humana.
Aigua, un tresor per a tots
L’aigua és un recurs indispensable per a la vida. De mitjana, l’ésser humà necessita beure entre 2 i 3 litres d’aigua al dia, el que equival a uns 8 vasos. L’accés a l’aigua hauria de ser un dret imprescindible per tothom, un recurs bàsic, però avui en dia no és així, ja que un 40% de la població té escassetat d’aigua.
Es tracta d’un recurs que els humans utilitzem durant el dia a dia a través de diverses activitats com cuinar, dutxar-se, rentar roba, etc. És un element fonamental per viure però també és clau per un desenvolupament sostenible, la producció d’aliments com per exemple l’agricultura o la ramaderia, pel desenvolupament socioeconòmic, generar energia… Sense aigua no hi ha futur possible!
Sabies que…?
- Només el 2,5% de l’aigua que hi ha a la Terra és aigua dolça.
- 1 de cada 3 persones al món viu sense aigua potable.
- El 90% de recursos disponibles d’aigua dolça es troben a l’Atlàntida.
- El cima extrem ha causat més del 90% dels desastres naturals més importants durant l’última dècada.
- Milers de dones i nens han de traslladar-se caminant més de 10 km al dia per aconseguir aigua.
- El 25% de les escoles del món no tenen subministrament d’aigua potable.
- Un sistema de sanejament i un subministrament d’aigua adaptat al canvi climàtic podria salvar la vida de més de 360000 nadons cada any.
El canvi climàtic està afectant els cicles de vida de l’aigua. Per aquest motiu, aquest any el tema del Dia Mundial de l’Aigua està dedicat a l’aigua i el canvi climàtic, i la vinculació que existeix entre una i altre.
Es vol mostrar com una utilització més eficient per part de tots de l’aigua, ajudaria a reduir les inundacions, les sequeres, la contaminació, l’escassetat, i afavoriria al canvi climàtic perquè reduiríem els gasos de l’efecte hivernacle durant els sistemes de tractaments.
No ens podem permetre esperar, cal actuar.
A la nostra vida diària, existeixen moltes accions fàcils d’adaptar a la rutina del dia a dia, que al desenvolupar-les, podem aportar la nostra contribució per fer front al canvi climàtic que s’està produint actualment en el nostre planeta.
Des de RECICLOS també hi volem contribuir, aportant el nostre granet de sorra a través del reciclatge d’envasos. El temps que tarda a desintegrar-se una ampolla de plàstic depèn de la mida i el tipus de plàstic utilitzat, la mitjana està entre 100 i 1.000 anys.